Skip to main content
ČlánkyRady a tipy

10 kroků k úspěšnému prodeji nemovitosti

Přidal/a 10. 10. 202312 října, 2023Žádné komentáře4 min. čtení

Jak úspěšně prodat svoji nemovitost? Pojďme se na to podívat níže.

Prodej nemovitosti může být náročný, ale pokud budete postupovat dle níže uvedených tipů, měl by se prodej nemovitosti pro Vás stát o mnoho jednodušší:

  1. Stanovte si reálnou cenu: Zjistěte tržní hodnotu nemovitosti a zvažte její stav a lokalitu. Stanovení realistické ceny zvýší šance na rychlý prodej. Pomůže Vám pokud si projdete konkurenční nabídky ve Vaší lokalitě a využijete cenové mapy. Zhodnoťte reálný stav úrovně vybavení Vaší nemovitosti oproti konkurenčním nabídkám, dá Vám to lepší představu o nastavení ceny.
  2. Připravte nemovitost: Opravte drobné nedostatky a zlepšete její vzhled. Dobrý první dojem je klíčový. Zvažte, pokud by se Vám nevyplatila rekonstrukce dané nemovitosti, pokud na rekonstrukci máte finanční prostředky, mohla by to být investice s vysokou návratností.
  3. Profesionální fotografie: Fotografie hrají velkou roli. Najměte profesionálního fotografa, aby zachytil vaši nemovitost v nejlepším světle. Fotografie opravdu prodávají, v dnešní době lze využít i kvalitních záběrů z dronu nebo vytvořit perfektní video prezentaci či 3D scan nemovitosti.
  4. Online prezentace: Zveřejněte nemovitost na online realitních portálech a sociálních sítích. Zajištění prezentace je podstatné. Důležité je dát lidem vědět, že máte nemovitost k prodeji, proto využijte online realitních portálů pro Vaši prezentaci. Doporučujeme inzerovat na www.pronajmy.cz 🙂
  5. Spolupracujte s realitním makléřem: Makléři mají zkušenosti a síť kontaktů. Mohou vám pomoci najít potenciální kupce. Zároveň Vám ušetří čas s běháním na prohlídky, řeší veškerou komunikaci a jsou schopni zajistit kompletní prezentaci a import na realitní portály a sociální sítě. Nehledě na jejich provázání s advokátními kancelářemi, tudíž i po právní stránce budete mít vše vyřešené.
  6. Připravte se na prohlídky: Buďte flexibilní pro prohlídky nemovitosti a odpovídejte na otázky kupců. Pokud máte zájemců dostatek, můžete uspořádat třeba otevřený den, připravit nějaké občerstvení a nechat všechny zájemce v nějaký časový úsek na prohlídku dorazit.
  7. Právní asistence: Mějte připravené veškeré potřebné dokumenty a najděte si právního poradce, který Vám případně s prodejem pomůže. Kvalitní advokátní kancelář má za sebou několik realitních transakcí, takže se bude hodit jejich pomocná ruka.
  8. Vyjednávání: Buďte připraveni na vyjednávání o ceně a dalších podmínkách. Ne vždy vyjde prodej na první dobrou, proto je dobré mít připravené pevné podklady k tomu, proč chcete nemovitost prodat zrovna za takovou částku a případně být schopný s potencionálními kupci vyjednávat.
  9. Prodej: Pokud máte vybraného zájemce, dohodli jste se na prodejní ceně, přechází se k podpisu rezervační smlouvy, po uhrazení rezervačního poplatku, se přejde k podpisu smluv kupních, následně se dle dohody mezi Vámi a kupujícím peníze skládají do úschovy (advokátní/realitní/notářské) a přepisuje se nemovitost na katastru, jakmile je přepsáno, peníze z úschovy jdou k Vám a finálně se předá nemovitost. Samozřejmě jsou případy kdy se lze domluvit doladit transakci jiným způsobem, ale to už je na individuální domluvě.
  10. Předání nemovitosti: Po podpisu smlouvy s kupcem a vyřízení veškerých formálností se připravte na předání nemovitosti. Nemovitost se přádává s kompletní dokumentací, klíči a dalšími věcmi co je třeba.

S těmito tipy můžete maximalizovat úspěch prodeje vaší nemovitosti a minimalizovat stres spojený s tímto procesem. Buďte trpěliví a pozorní k potřebám potenciálních kupců a budete na správné cestě k prodeji vaší nemovitosti. Doporučujeme využít k inzerci realitní portál pronajmy.cz a tím maximalizovat vaši šanci k prodeji.