Skip to main content
BydleníČlánkyProdej / KoupěRady a tipy

Jak se připravit na koupi první nemovitosti?

Přidal/a 11. 4. 2024Žádné komentáře4 min. čtení

Koupě první nemovitosti je důležitým milníkem v životě mnoha mladých lidí. Je to rozhodnutí, které vyžaduje pečlivou přípravu a dobrou znalost procesu, zejména pokud jste nováček v realitním světě. Tento průvodce je určený právě vám, kteří se chystáte koupit svůj první dům nebo byt, a nabízí tipy a doporučení, jak se na tuto důležitou událost co nejlépe připravit.

Financování

Před začátkem hledání vhodné nemovitosti je důležité mít jasný obraz o svých finančních možnostech. Zvažte svůj rozpočet, včetně možnosti úvěru a dostupných hypotečních úvěrů. Je dobré získat předem schválení hypotéky, abyste měli větší jistotu a sílu při jednání o koupi nemovitosti.

Výběr vhodné lokality

Výběr správné lokality je klíčový. Zvažte faktory jako je dostupnost veřejné dopravy, blízkost škol, pracovních míst, obchodů a dalších služeb. Důkladně se informujte o cenách nemovitostí v různých lokalitách a porovnejte je s vašimi finančními možnostmi.

Jednání s realitními makléři

Realitní makléři mohou být vaším neocenitelným průvodcem už při hledání nemovitosti. Vyberte si makléře, kterému důvěřujete a který má dobré reference. Buďte otevření ohledně vašich požadavků a priorit a nebojte se pokládat otázky. Realitní makléř vám může poskytnout užitečné informace o trhu a pomoci vám najít nemovitost, která splňuje vaše očekávání. Zároveň se můžete dostat k nemovitostem, které se do běžné inzerce nedostanou. Počítejte však s tím, že za služby realitního makléře, který vám bude hledat nemovitost na klíč zaplatíte více, než když si budete nemovitost vyhledávat sami na inzertních portálech. Jak vybrat vhodného realitního makléře jsme popisovali v jednom z předchozích článků.

Rezervační smlouva a poplatek

Je vždy dobré nechat rezervační smlouvu zkontrolovat právníkem. Jestliže váš hypoteční úvěr není ještě vyřešený, rezervační smlouva vám poskytne určitou míru jistoty. Ujistěte se, že podmínky ohledně rezervačního poplatku jsou férové, a v případě, že dojde k zrušení rezervační smlouvy, postupuje se v souladu s dohodnutými podmínkami.

Kontrola nemovitosti

Nezapomínejte na důležitost prověření stavu nemovitosti a provedení právní kontroly před koupí. Požadujte výpis z katastru nemovitostí a list vlastnictví. Zkontrolujte detaily o nemovitosti a jejích případných vadách, jako je příslušnost k bytovému prostoru a absence exekucí, zástav či soudních sporů. Požadujte také roční výpis za služby, ze kterého získáte představu o reálných nákladech za bydlení v dané nemovitosti.

V případě SVJ je vhodné vyžádat si zápis z poslední schůze, který vám dodá jasnou představu o chodu a funkčnosti SVJ, problémech nemovitosti a aktuálně řešených tématech. Zjistíte tak ihned, zda v nemovitosti není nějaký problémový soused, havarijní stav společných částí nemovitosti či jiné palčivé problémy.

Také si sjednejte s odborníkem prohlídku technického stavu nemovitosti a důkladně si přečtěte veškerou dokumentaci týkající se nemovitosti.

Pokud kupujete družstevní byt, pečlivě si zkontrolujte veškerá povinnosti a práva spojená s členstvím ve správním orgánu družstva. Rozdíly mezi družstevním bytem a osobním vlastnictvím jsme popisovali v tomto článku.

Plánování budoucnosti

Při výběru první nemovitosti je důležité myslet i na budoucnost. Zvažte, zda daná nemovitost splňuje vaše dlouhodobé potřeby a plány, jako je například rodina, práce nebo investiční potenciál.

Koupě první nemovitosti může být vzrušujícím, ale také náročným procesem. S dobrým plánem a přípravou však můžete minimalizovat stres a zajistit si úspěšný nákup. Buďte trpěliví, pečliví a nebojte se požádat o pomoc a radu od odborníků v oboru. Gratulujeme k rozhodnutí a přejeme vám šťastný začátek vašeho nového domova!