Skip to main content
ČlánkyRady a tipyRekreace

10 tipů, jak vybrat chalupu k zimní dovolené

Přidal/a 22. 9. 2023Žádné komentáře4 min. čtení

Zimní dovolená na chalupě může být skvělý způsob, jak uniknout od shonu města a užít si klidu a přírody. Ale jak vybrat tu správnou chalupu pro vaši zimní dovolenou? Zde je deset tipů, které vám pomohou při výběru.

  1. Zvažte polohu
    Poloha je klíčová při výběru chalupy na zimní dovolenou. Zvažte, jak daleko je od vašeho domova a jaké jsou cesty k chalupě. Dále zvažte, zda chcete chalupu blízko sjezdovek nebo uprostřed přírody.
  2. Velikost chalupy
    Zvažte, kolik lidí bude na dovolené a jak velkou chalupu budete potřebovat. Mějte na paměti, že chalupy bývají často menší než byty nebo domy v městských oblastech.
  3. Vybavení
    Zjistěte, jaké vybavení chalupa nabízí. Například, zda má kuchyňské vybavení, televizi, internet, saunu, krb nebo jacuzzi. Vybavení se může lišit v závislosti na ceně pronájmu.
  4. Vzdálenost od města
    Zvažte, jak daleko chcete být od města. Pokud hledáte klidné místo daleko od rušného města, pak byste měli hledat chalupy v odlehlých oblastech.
  5. Cena
    Uvažujte o svém rozpočtu a najděte chalupu, která se vejde do vašeho rozpočtu. Nicméně, mějte na paměti, že nejlevnější volba nemusí být vždy nejlepší volbou.
  6. Zájmy a aktivity
    Zvažte, jaké aktivity chcete na své zimní dovolené dělat. Pokud plánujete lyžování, hledejte chalupy poblíž sjezdovek. Pokud plánujete běžkování nebo turistiku, hledejte chalupy v blízkosti s turistickými trasami. Pokud chcete trávit dovolenou v klidu a relaxovat, zvažte chalupy s dobrým vybavením, jako jsou sauny, jacuzzi nebo krb.
  7. Recenze a hodnocení
    Před výběrem chalupy si zkontrolujte recenze a hodnocení od předchozích návštěvníků. Můžete se tak dozvědět o kvalitě ubytování, služeb a vybavení chalupy. Toto vám pomůže vybrat si kvalitní chalupu a minimalizovat riziko špatné zkušenosti.
  8. Dostupnost služeb
    Zvažte, jaké služby jsou v okolí chalupy dostupné. Můžete se například podívat na možnosti nákupu potravin, restaurace nebo atrakce v okolí. Pokud potřebujete být v kontaktu se světem, zkontrolujte dostupnost mobilního signálu nebo Wi-Fi připojení.
  9. Bezpečnost
    Zkontrolujte bezpečnostní opatření na chalupě, například, zda jsou dostupné hasicí přístroje, zda jsou zabezpečeny okna a dveře nebo zda jsou v chalupě k dispozici lékárničky a záchranné vesty.
  10. Podmínky pronájmu
    Před rezervací si pozorně přečtěte podmínky pronájmu a smlouvu. Zkontrolujte například podmínky storna rezervace, podmínky platby a pojištění. Ujistěte se, že všechny podmínky odpovídají vašim požadavkům a potřebám.

Tyto tipy vám pomohou vybrat si správnou chalupu pro vaši zimní dovolenou a užít si klid a pohodu v přírodě.

Kam vyrazit?

V České republice je mnoho krásných lokalit, kde se můžete v zimě vydat na dovolenou. Zde jsou některé z nejoblíbenějších lokalit pro zimní dovolenou v ČR:

  • Krkonoše – nejvyšší pohoří v ČR nabízí mnoho sjezdovek, běžkařských tras a turistických cest.
  • Šumava – pohoří na jihu Čech, které nabízí nejen lyžování a běžkování, ale také mnoho zimních atrakcí pro celou rodinu.
  • Jizerské hory – menší pohoří s mnoha sjezdovkami, ale také ideální pro běžkaře a turisty.
  • Beskydy – na východě ČR nabízejí Beskydy nejen krásné přírodní scenérie, ale také sjezdovky a běžkařské trasy.
  • Jeseníky – na severovýchodě ČR nabízí Jeseníky mnoho lyžařských areálů a krásných přírodních scenérií.
  • České středohoří – menší pohoří na severu ČR, které nabízí příležitosti k lyžování, běžkování a turistice.
  • Lipno – Lipno je oblíbené letovisko, které nabízí nejen sjezdovky, ale také dlouhé běžkařské trasy a krásné výhledy na Lipenskou přehradu.
  • Harrachov – město v Krkonoších, které je známé především díky svému skokanskému můstku, ale také nabízí mnoho sjezdovek a běžkařských tras.

Tyto lokality jsou jen některé z mnoha možností pro zimní dovolenou v České republice, které nabízejí mnoho zimních aktivit a krásných přírodních scenérií.

Tu pravou chalupu přímo pro Vás můžete najít na našem webu v sekci rekreace.