Skip to main content
Články

Češi stále více upírají svou pozornost k nemovitostem v zahraničí.

Přidal/a 5. 9. 202326 září, 2023Žádné komentáře3 min. čtení

Zájem Čechů o nemovitosti v zahraničí stoupá. Podle realitních kanceláří se objem nákupů starších i nových apartmánů a domů meziročně zvýšil o zhruba 20 až 25 procent. Oblíbenými destinacemi jsou především Španělsko, Chorvatsko a dokonce i Albánie. Společnosti uvádějí, že návratnost investice je v těchto zemích vyšší než v Česku.

Podle odborníků rostou zájmy českých investorů o nemovitosti v zahraničí, především kvůli rostoucím cenám domácích nemovitostí určených k bydlení nebo rekreaci. V některých zahraničních destinacích lze pořídit nemovitost buď pro vlastní potřeby nebo jako investici levněji než v Česku. Například menší byt lze na realitních webech pořídit za dva miliony korun a průměrný zájemce zaplatí kolem pěti milionů korun.

Není tedy překvapivé, že někteří Češi začínají prohlížet atraktivní nemovitosti za hranicemi země. Oblíbené jsou například apartmány v turisticky méně známých lokalitách, u kterých se očekává růst jejich tržní hodnoty a pravidelných příjmů z pronájmu.

I když se nejedná o masový trend, Češi se stále více zajímají o pobřeží Jadranu, konkrétně Chorvatsko a Albánii. V případě Chorvatska je důvodem stále lepší dopravní dostupnost a dlouhodobě prověřená turistická oblast, zatímco v Albánii jsou vyhlídky na vysoký růst tržní hodnoty, zejména s ohledem na případné budoucí zapojení země do Evropské unie.

Obecně platí, že nejatraktivnějšími trhy pro investice do nemovitostí jsou ty s pevnými ekonomickými základy a politickou stabilitou. V tomto ohledu patří mezi vhodné země Německo, Nizozemsko, Španělsko a Portugalsko.

Finančně zajímavým místem pro investice může být jižní Španělsko, i když se zde mohou setkat s vzdáleností a rostoucími cestovními náklady kvůli zdražení letecké dopravy. Někteří Češi nakupují starší domy na ostrově Mallorca mimo centra a provádějí rekonstrukce. V mnoha případech je návratnost takových investic výrazně vyšší než při nákupu nemovitostí v Česku, kde provoz rekreačních objektů kvůli zvyšujícím se nákladům vstupuje do fáze, kdy návratnost investice přestává být atraktivní.

Cenově zajímavé mohou být i země jako Bulharsko, Turecko či Egypt. Pro ty odvážnější investory mohou být výnosné investice v Asii. Ceny nemovitostí v zemích jako Čína a Indie rychle rostou, a poptávka po pronájmu nemovitostí ze strany cizinců stoupá. Před investicí však experti zdůrazňují důležitost provést důkladný průzkum, protože situace na těchto trzích může být nestabilní.