Skip to main content
RekreaceUbytování

Glamping – spojení luxusu a přírody v jednom

Přidal/a 15. 8. 202325 září, 2023Žádné komentáře5 min. čtení

Glamping je nový způsob ubytování, který se v posledních letech rychle rozšířil po celém světě. Zkratka “glamping” pochází z anglických slov “glamorous” a “camping” a spojuje tak dva zdánlivě protichůdné koncepty – pohodlí a luxus s pobyt v přírodě a pod širým nebem.

Co je glamping?

Glamping je alternativou k tradičnímu kempování nebo pobytu v hotelu. Zatímco kempování zahrnuje spaní v malé stísněné stanu a používání základních zdrojů, jako jsou přenosné sprchy a toalety, glamping nabízí luxusnější variantu – obvykle se jedná o velké stany nebo chatky vybavené pohodlnými postelemi, koupelnami s tekoucí vodou a sprchami, klimatizací, televizí, Wi-Fi připojením a dalšími moderními prvky.

Glampingové ubytování může být umístěno v různých prostředích, včetně hor, lesů, pláží nebo dokonce v zahradách historických památek. Některé glampingové ubytování může být dokonce luxusním stavením s privátními bazény a kuchyněmi.

Proč je glamping oblíbený?

Glamping se stává stále populárnější a oblíbenější volbou ubytování pro lidi, kteří chtějí být v kontaktu s přírodou, ale zároveň chtějí mít vysoký standard pohodlí. Glamping nabízí možnost pobytu v krásném prostředí s moderními prvky, jako jsou klimatizace a televize, a zároveň umožňuje hostům užívat si klid a přírodu.

Glampingové ubytování je také ideální pro lidi, kteří nemají zkušenosti s kempováním nebo nechtějí investovat do vlastního kempovacího vybavení. Glampingové stany a chatky jsou obvykle vybaveny všemi potřebnými prvky, včetně postelí, dek a polštářů, koupelen, grilů a dalšího vybavení, takže hosté nemusí nic přinášet s sebou.

Navíc, glamping je ideální pro lidi, kteří chtějí být aktivní a vychutnat si přírodu. Glampingová ubytování jsou obvykle umístěna v blízkosti turistických atrakcí a outdoorových aktivit, jako jsou pěší túry, cyklotrasy, vodní sporty a další aktivity v přírodě. Hosté tak mají možnost objevovat krásy okolní krajiny a současně si užívat luxusního ubytování.

Glampingové ubytování se také stává oblíbenou volbou pro romantické víkendové výlety a svatební cesty. Ubytování v glampingu nabízí romantické a klidné prostředí, kde si pár může užít společné chvíle bez rušení.

Jaké jsou druhy glampingového ubytování?

Glampingové ubytování se může lišit v závislosti na lokalitě a preferencích hostů. Zde je několik příkladů různých druhů glampingového ubytování:

  1. Stany na střeše

Stany na střeše jsou novým trendem v glampingu. Tento typ ubytování umožňuje hostům spát pod širým nebem a zároveň mít pohodlnou postel a další prvky, jako jsou klimatizace a privátní koupelna. Stan na střeše je obvykle instalován na speciálním vozidle a umožňuje hostům se snadno přesouvat po různých lokalitách.

  1. Yurty

Yurty jsou kulaté stany, které pocházejí z Mongolska a Kazachstánu. Tyto stany jsou obvykle vyrobeny z kožených pláten nebo pláten z ovčí vlny a jsou vybaveny pohodlnými postelemi, koberci a dalšími prvky. Yurty nabízejí hostům pocit autentičnosti a zároveň komfortní ubytování.

  1. Stany na vodě

Stany na vodě jsou ideální volbou pro hosty, kteří chtějí strávit čas u vody. Tyto stany jsou obvykle umístěny na plovoucích pontonech a nabízejí hostům nádherný výhled na vodu a okolní krajinu.

  1. Domky na stromech

Domky na stromech jsou oblíbené zejména mezi rodinami s dětmi. Tyto domky jsou umístěny v korunách stromů a nabízejí hostům unikátní zážitek z pobytu v přírodě. Domky na stromech jsou obvykle vybaveny postelemi, koupelnou a dalšími prvky.

  1. Luxusní chaty

Luxusní chaty jsou nejvyšší úrovní glampingového ubytování. Tyto chaty nabízejí hostům soukromí, luxus a krásný výhled na okolní krajinu. Obvykle jsou vybaveny vlastní koupelnou, kuchyňkou a terasou. Luxusní chaty se obvykle nacházejí v odlehlých a klidných lokalitách, což zajišťuje klid a soukromí hostů.

Jaké jsou výhody a nevýhody glampingu?

Jako každý typ ubytování má i glamping své výhody a nevýhody.

Výhody:

  1. Pobyt v přírodě: Glampingové ubytování umožňuje hostům pobyt v krásné a klidné přírodě, což zaručuje relaxaci a odpočinek.
  2. Komfort a luxus: Glampingové ubytování nabízí hostům komfort a luxus, jako jsou pohodlné postele, klimatizace, privátní koupelna a další prvky, které zaručují pohodlný pobyt.
  3. Unikátní zážitek: Glampingové ubytování nabízí hostům unikátní zážitek z pobytu v přírodě a zároveň zaručuje pohodlný a luxusní pobyt.
  4. Více možností aktivit: Glampingové resorty nabízejí hostům mnoho různých aktivit, jako jsou turistika, cykloturistika, vodní sporty a další aktivity, které zaručují zábavu a adrenalin.

Nevýhody:

  1. Cena: Glampingové ubytování je obvykle dražší než běžné kempování nebo hotelové ubytování.
  2. Omezená dostupnost: Glampingové resorty jsou obvykle umístěny v odlehlých a klidných lokalitách, což znamená omezenou dostupnost veřejnou dopravou.
  3. Počasí: Pobyt v glampingu může být ovlivněn nepříznivým počasím, což může omezit možnosti aktivit.

V závislosti na preferencech hostů mohou být výhody nebo nevýhody glampingu důležitější.