Skip to main content
Prodej / KoupěPronájem

Jak vybrat vhodného realitního makléře?

Přidal/a 28. 7. 202326 září, 2023Žádné komentáře3 min. čtení

Výběr vhodného makléře je důležitý krok při prodeji nebo pronájmu nemovitosti, a je klíčové najít profesionála, který bude chránit vaše zájmy a zajistí hladký průběh realitní transakce. Zde jsou některé tipy, jak poznat toho nejlepšího makléře pro vás:

 

Doporučení od známých

Pokud máte možnost, zeptejte se rodiny, přátel, nebo kolegů, zda mají doporučení pro spolehlivého makléře, se kterým měli pozitivní zkušenosti. Doporučení od lidí, kterým důvěřujete, je často cenné.

 

Prohlédněte si reference

Každý profesionální makléř by měl mít referenční seznam spokojených klientů. Požádejte makléře o nějaké reference a zkuste se spojit s klienty, kteří s ním spolupracovali, abyste získali představu o jeho schopnostech a službách.

 

Odborné vzdělání a certifikace

Zjistěte, zda má makléř odborné vzdělání v oboru nebo certifikace, které potvrzují jeho odborné znalosti. Certifikáty ISO jsou často uznávaným standardem kvality v realitním průmyslu.

 

Délka praxe

Většinou je výhodné vybrat si makléře s delší praxí, protože má více zkušeností s realitními transakcemi a zná aktuální trhové podmínky.

 

Specializace

Zjistěte, zda má makléř specializaci na konkrétní typ nemovitostí (např. byty, rodinné domy, komerční nemovitosti) a zda má zkušenosti s prodejem nebo pronájmem nemovitostí ve vaší oblasti.

 

Etický kodex

Zkontrolujte, zda makléř patří k profesní organizaci, která má etický kodex a závazek chránit zájmy klientů.

 

Komunikace

Při prvním setkání s makléřem pozorně sledujte jeho komunikaci a schopnost odpovědět na vaše otázky. Profesionální makléř by měl být schopen vysvětlit postup realitní transakce a být vstřícný k vašim potřebám.

 

Transparentnost

Zjistěte, jaký je poplatek makléře za jeho služby a jaké jsou všechny náklady spojené s realitní transakcí. Profesionální makléř by měl být transparentní ohledně svých poplatků.

 

Proaktivita

Zkuste zjistit, jakým způsobem makléř aktivně vyhledává potenciální zájemce pro vaši nemovitost. Zájemci by měli být aktivně osloveni a přivedeni k prohlídce nemovitosti.

 

Právní a daňové znalosti

Makléř by měl mít dobrou znalost práva a daní v oblasti realit. To je důležité pro správné vypracování smluv a dodržení všech právních předpisů.

 

Zaměřte se na to, aby váš vybraný makléř byl profesionální, důvěryhodný a ochotný chránit vaše zájmy během celé realitní transakce. Je důležité provést důkladný výběr, protože dobrý makléř může udělat velký rozdíl při prodeji nebo pronájmu vaší nemovitosti.