Skip to main content
ČlánkyRady a tipy

Jak probíhá prohlídka nemovitosti k pronájmu?

Přidal/a 23. 7. 202325 září, 2023Žádné komentáře3 min. čtení

Prohlídka nemovitosti je důležitou součástí procesu pronájmu a může být klíčová pro rozhodnutí, zda se rozhodnete danou nemovitost pronajmout či nikoliv. V následujícím článku vám přiblížím, co všechno prohlídka obnáší a jak se na ni připravit.

Co je to prohlídka nemovitosti?

Prohlídka nemovitosti je návštěva konkrétního místa, které plánujete pronajmout. Během prohlídky se získává představa o velikosti, vzhledu a stavu nemovitosti a umožňuje se prověřit, zda je daná nemovitost vhodná pro vaše potřeby a požadavky.

Kdy se koná prohlídka nemovitosti?

Obvykle se prohlídka koná poté, co si najemce prohlédl online prezentaci dané nemovitosti a zaujala ho. Poté se sjedná termín pro osobní prohlídku, na kterou majitel pronajímané nemovitosti nebo jeho zástupce pozve potenciálního nájemce.

Jak se na prohlídku nemovitosti připravit?

Než se vydáte na prohlídku, je dobré si uvědomit své požadavky na danou nemovitost. Jak velká by měla být nemovitost, jaké vybavení by měla mít a jaká by měla být lokalita? Pokud máte jasno ve svých požadavcích, bude vám snadnější se rozhodnout, zda je daná nemovitost pro vás vhodná.

Je také dobré si před prohlídkou udělat seznam otázek, které byste rádi zodpověděli, a požádat majitele nemovitosti, aby na ně odpověděl. Mezi otázky by mohly patřit:

  • Jaká je výše nájemného a co všechno zahrnuje? Je potřeba platit zálohy na služby a energie?
  • Jaké jsou podmínky pronájmu? Je potřeba podepsat smlouvu na určitou dobu? Jaký je výpovědní termín? Jaký je postup při prodloužení smlouvy?
  • Jaké jsou podmínky ohledně údržby a oprav nemovitosti? Kdo bude zodpovědný za údržbu a opravy? Jaké jsou podmínky týkající se výměny nebo opravy poškozeného vybavení?
  • Jaký je minimální a maximální počet nájemců?
  • Jaké jsou podmínky týkající se domácích mazlíčků? Jsou povoleny? Je nutné platit zvláštní poplatky?
  • Jaké jsou podmínky týkající se parkování? Je k dispozici parkovací místo? Je potřeba platit za parkování?
  • Jaké jsou podmínky týkající se kouření? Je kouření povoleno v celé nemovitosti nebo pouze na určitých místech?
  • Jaké jsou podmínky týkající se používání společných prostor, jako jsou například chodby, schodiště a výtahy? Kdo zodpovídá za úklid a údržbu těchto prostor?
  • Jaké jsou podmínky týkající se vybavení nemovitosti, jako jsou například kuchyňské spotřebiče, pračka a sušička, TV a internet? Jsou součástí nájmu nebo se nemovitost pronajímá nezařízena?
  • Jaká jsou pravidla týkající se hlučnosti a nočního klidu? Je potřeba dodržovat určitá pravidla?
  • Jsou nějaké další podmínky spojené s pronájmem této konkrétní nemovitosti?

Co se během prohlídky nemovitosti řeší?

Během prohlídky se obvykle projde celá nemovitost, včetně všech pokojů, koupelen, kuchyně a dalších prostor. Pokud je to možné, majitel nemovitosti by měl nájemci umožnit prohlédnout si všechny prostory a přístupové cesty, abyste si mohli udělat co nejlepší