Skip to main content
Prodej / KoupěRady a tipyRekreace

Jak vybrat vhodnou chalupu ke koupi?

Přidal/a 23. 7. 202326 září, 2023Žádné komentáře3 min. čtení

Češi jsou odpradávna národem chalupářů. S oblibou volné dny trávíme na venkově, kde se snažíme načerpat potřebnou energii. V posledních letech získává léto strávené na chatě či chalupě na popularitě. Proto není žádným překvapením, že spolu s tím roste poptávka Čechů po chalupách a chatách. Jak vybrat vhodnou nemovitost k rekreaci? Co při koupi zvážit a na co rozhodně nezapomenout?

 

Kupuji chalupu

Cenu výrazně ovlivňuje lokalita: Důležitým faktorem, který ovlivňuje cenu kupované nemovitosti, je její poloha. Často si lidé vybírají chaty či chalupy v dosahu do 50 – 70 km od svého bydliště. To jim umožňuje flexibilitu, možnost vyrazit na oblíbené místo také v průběhu týdne nebo v případě nenadálých událostí.

Ideální je kupovat objekt, který se nachází v přírodě, ale zároveň má blízko k železnici, autobusové zastávce nebo jinému dopravnímu spojení. Zajistíte si tím pohodlný přístup bez dlouhého přesunu pěšky s nákladem.

Výhodou je také možnost trávit volný čas v přírodě s bohatými možnostmi rekreace, sportování nebo třeba rybaření. Okolí by mělo nabízet cyklostezky, koupaliště, lesy a další. Dostupnost obchodů s potravinami či restaurací je také výhodou.

 

Nezapomeňte na odbornou prohlídku

Pokud uvažujete o koupi nemovitosti, vždy byste měli konzultovat odborníka, který zhodnotí stav objektu. Důkladně si prohlédněte nemovitost od sklepa až po půdu, zkontrolujte střechu, trámy, krov, podlahu, vlhkost zdiva, rozvody, topení a elektřinu.

Některé chaty nemusí mít elektřinu, vodu ani suché WC, a to jim dodává své osobité kouzlo. Pokud však objekt disponuje vodou, elektřinou a odpadem, bude na chalupě možné trávit mnohem více času.

 

Zkontrolujte vlastnictví v katastru

Před koupí důkladně zjistěte informace z katastru nemovitostí, který obsahuje list vlastnictví. Zjistíte z něj, kdo je vlastníkem nemovitosti, zda nemá zástavu, exekuci nebo probíhající soudní spor. Dále získáte informace o velikosti pozemku, na kterém chata stojí, a zda nemovitost neleží na cizím pozemku zapsaném na jiném listu vlastnictví. Také je vhodné zkontrolovat územní plány obce, abyste se ujistili, že v budoucnosti nebudou v okolí nemovitosti stavět hlavní silnici nebo jiné nepříjemné stavby.

Ověřte si přístupovou cestu Podívejte se také na přístupovou cestu k nemovitosti. Zjistěte, kdo ji vlastní a jaké má právo ji užívat. Pokud cesta patří jinému vlastníkovi a neexistuje na ni věcné břemeno, mohlo by dojít k problémům v budoucnu.

 

Počítejte s dalšími náklady

Kromě ceny nemovitosti počítejte s dalšími náklady. I když hledáte chatu bez větších oprav, starší nemovitosti mohou vyžadovat pravidelné údržbové práce. Drobné opravy budou pravděpodobně nutné a v některé fázi budete možná potřebovat rozsáhlejší renovaci, povinné revize a další náklady. Nezapomínejte na tyto dodatečné výdaje, abyste nebyli později nepříjemně překvapeni.