Skip to main content
Pronájem

Hledáte pronájem, ale máte psa?

Přidal/a 22. 7. 202326 září, 2023Žádné komentáře4 min. čtení

Pro mnoho lidí je pes nejen členem rodiny, ale také neocenitelným společníkem. Pokud jste majitelem psa a hledáte nový byt či dům k pronájmu, může to být někdy výzva. V mnoha pronájmech jsou totiž domácí mazlíčci omezeni nebo dokonce zakázáni. Nicméně, existuje několik kroků, které můžete podniknout, abyste našli vhodný pronájem se psem.

Může majitel zakázat psa nebo kočku v bytě?

Podle zákona to není možné.

Občanský zákoník stanoví, že pronajímatel nemá právo zakázat chov domácích zvířat, jako jsou psi nebo kočky, v bytě. Toto ustanovení platí i tehdy, pokud je tato podmínka uvedena v nájemní smlouvě. Pokud byste tuto podmínku porušili, pronajímatel nemá právo vám nájem předčasně vypovědět ani vás jinak potrestat.

Je však důležité zacházet férově s pronajímatelem. Pokud plánujete pořídit si domácího mazlíčka, měli byste pronajímatele včas informovat o svém záměru. Skrývání zvířete v bytě není dobrým řešením, protože pokud pronajímatel na přítomnost zvířete přijde, může odmítnout prodloužení nájemní smlouvy.

Nicméně nová úprava občanského zákoníku z roku 2014 dává pronajímatelům určitou pružnost v této otázce. Zakázat domácí mazlíčky v bytě může být opodstatněné, pokud chov zvířete způsobuje pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu problémy

Hledání pronájmu se psem může trvat déle než běžné hledání. Buďte trpěliví a nezoufejte..

Stanovte si priority

Nejprve si udělejte seznam priorit. Co je pro vás důležité? Velikost bytu, lokalita, cena nájmu a samozřejmě povolení domácích mazlíčků. Věnujte pozornost nejen bydlení samotnému, ale i okolnímu prostředí pro vašeho psa, jako jsou parky, lesy nebo blízkost veterináře.

Hledejte online

Využijte internetové platformy specializované na pronájem bytů a domů. Mnoho z nich vám umožní filtrovat výsledky podle povolení domácích mazlíčků. Webový portál pronajmy.cz mohou být užitečnými nástroji při hledání.

Sociální sítě

Dejte vědět svým přátelům a rodině, že hledáte pronájem se psem. Možná se někdo z vašich známých dozví o volném bytě nebo domě, který by mohl být pro vás a vašeho psa vhodný. Využijte i facebookové skupiny zaměřené na bydlení a nebojte se k fotku přidat fotografii vašeho psa.

Reference

Mnoho pronajímatelů bude chtít vědět, že váš pes je dobře vychovaný a nepředstavuje hrozbu pro majetek. Mějte tedy připravené reference od předchozích pronajímatelů nebo od trenéra psů, pokud máte. To může zvýšit váš šanci na získání pronájmu.

Buďte upřímní

Když najdete potenciální byt nebo dům, komunikujte s pronajímatelem o svém psovi. Buďte upřímní a sdělte mu veškeré relevantní informace o vašem domácím mazlíčkovi. Někdy může osobní setkání s pronajímatelem a psem pomoci vytvořit pozitivní dojem. Nesnažte se psa majiteli zatajit.

Navrhněte vyšší kauci

Někteří pronajímatelé se mohou obávat poškození majetku způsobeného psem. Nabídka vyšší kauce, jiné dodatečné finanční záruky nebo pojištění může zvýšit váš šanci na úspěch.

Buďte trpěliví

Hledání pronájmu se psem může trvat déle než běžné hledání. Buďte trpěliví a nezoufejte, pokud se vám nedaří najít vhodné místo ihned. S časem se objeví více možností.

Pronajímatelé jsou často více ochotní pronajmout svůj majetek majitelům dobře vychovaných psů, takže se nevzdávejte a aktivně hledejte. S dobrým plánem a komunikací můžete najít ideální místo pro vás a vašeho čtyřnohého společníka.