Skip to main content
Pronájem

Jak zajistit, aby byt vydržel mnoho nájemníků?

Přidal/a 5. 8. 202325 září, 2023Žádné komentáře6 min. čtení

Samozřejmě, pronájem bytu přináší určité výzvy v porovnání s tím, kdy byste v něm bydleli sami. Proto je klíčové vybrat takové materiály a vybavení, které budou odolnější vůči opakovanému užívání. Důrazně doporučujeme zařídit byt tak, aby přežil období pronájmů bez potřeby rozsáhlých oprav nebo rekonstrukcí. Současně však můžete dosáhnout vizuální atraktivity, aby se potenciálním nájemníkům byt líbil.

Prvním krokem k zajištění dlouhodobého úspěchu je pečlivý výběr nájemníků.

Správný výběr nájemníků jako základ k dlouhodobému úspěchu. Proveďte důkladnou kontrolu a ověření potenciálních nájemníků, zahrnující kontrolu platební schopnosti, případně reference od předchozích pronajímatelů a prověření minulosti.

Podlaha a stěny

Pokud je to jen trochu možné a máte kontrolu nad základním vybavením bytu, zaměřte svou pozornost na povrch podlahy. I když dřevo stále zůstává oblíbeným materiálem pro interiérové podlahy, v případě pronajímaného bytu je vhodnější volit umělé materiály. Důvodem k této volbě je nejenom široký výběr moderních a ekologičtějších produktů, ale také jejich odolnost a snadná údržba.

Jedním z příkladů je linoleum, které nabízí atraktivní dřevěný vzhled, ale bez potřeby péče, kterou vyžaduje skutečné dřevo. Dalšími alternativami jsou laminát a vinyl, které také disponují dekorem dřeva a mohou poskytnout příjemný estetický dojem. Věnujte zvláštní pozornost podlaze v obývacím pokoji, pracovně nebo ložnici, která by měla mít neutrální barvu, aby vyhovovala různým vkusům nájemníků.

V koupelně je však vhodné volit podlahový materiál s vysokou odolností vůči vlhkosti. Důležité je také zajistit, aby povrch nebyl kluzký a byl snadno udržovatelný s minimálním množstvím spár a spojů. Keramická dlažba, litá podlaha nebo vinyl jsou ideální volbou pro koupelnu. Zároveň se doporučuje vyhnout se dřevu a laminátu, které by nemusely odolat vlhkému prostředí.

Investování do vhodných podlahových materiálů zaručí dlouhodobou trvanlivost a sníží potřebu časté výměny či oprav. Tím zajistíte, že váš pronájem bude atraktivní pro nájemníky a zároveň snížíte náklady na údržbu.

U stěn je situace jednodušší. Nelamte si zde lámat nad výběrem barvy a zvolte bílou. Bílá barva zůstává stále tou nejnadčasovější volbou pro interiér, zejména pokud plánujete pronajímat váš byt. Kvalita použité bílé barvy má významný vliv na vzhled a trvanlivost interiéru. Je však důležité mít na paměti, že i přesto, že světlejší interiér může působit atraktivně, extrémně bílá barva nemusí být pro lidské oko přirozená. Některé velmi jasné odstíny bílé mají tendenci rychle vyblednout a získat zašlý vzhled.

Pro dosažení kvalitního výsledku postačuje dvakrát nanesená bílá barva. Klíčovým prvkem je správně provedená příprava povrchu, včetně penetrace nebo potřeby odstranit předchozí nátěry ze zdí. To je obzvláště důležité, pokud v bytě dříve probíhala činnost, jako je kouření, nebo pokud se jedná o starší nemovitost, kde může být na zdech několik vrstev staré barvy, která se může odlupovat.

Pro šatny, předsíně nebo úzké chodby je doporučeno použití otěruvzdorné bílé barvy, která lépe odolá zvýšenému opotřebení. Omyvatelná barva se pak osvědčuje, zejména pokud plánujete pronajímat byt rodinám s dětmi nebo domácím zvířatům, protože je snáze udržovatelná a umožňuje snadnější čištění.

Koupelna a toaleta

Účel koupelny je jednoznačný – mít nadčasový vzhled. Zanechte stranou pestrobarevné kachličky s obrázky a raději se zaměřte na obklady a dlažbu v neutrálních a světlých odstínech, které vizuálně rozšíří prostor. Vyberte odolné a snadno udržovatelné materiály. Je třeba mít na paměti, že výměna vodovodních baterií a případně sprchové hlavice je relativně jednoduchá, takže konečná investice je spíše na majiteli bytu.

Toaletu se snažte držet v podobném stylu. Investujte do kvalitního záchodu, umyvadla a baterií. Kvalitní sanitární zařízení jsou méně náchylná k poruchám a vyžadují méně údržby. Zajistěte, aby místnost měla dobrou ventilaci, aby se zabránilo problémům s plísní a nečistotami. Ventilační systém nebo otevíratelné okno mohou být klíčové.

Kuchyňská linka

Kuchyně je obvykle jedním z nejvytíženějších a nejvíce využívaných míst v domácnosti. Musí odolávat mechanickému vytížení, změnám teploty a vlhkosti. Denní manipulace s dvířky, nádobím a pracovní deskou vyžaduje, aby nábytek byl vyroben z kvalitních materiálů a byl perfektně zpracovaný.

Dobrou variantou je možnost zakoupit jednotlivé díly kuchyňské linky samostatně a z nich následně linku poskládat. V případě poškození můžete v budoucnu vyměňovat jednotlivé části a nebudete muset řešit výměnu celé kuchyňské linky nebo náročnou opravu. Je také klíčové myslet na logické uspořádání skříněk a šuplíků v kuchyni. Tím zajistíte, že prostor bude efektivně využit a usnadníte nájemníkům přípravu jídel a ukládání kuchyňských potřeb.

Toaletu se snažte držet v podobném stylu. Investujte do kvalitního záchodu, umyvadla a baterií. Kvalitní sanitární zařízení jsou méně náchylná k poruchám a vyžadují méně údržby. Zajistěte, aby místnost měla dobrou ventilaci, aby se zabránilo problémům s plísní a nečistotami. Ventilační systém nebo otevíratelné okno mohou být klíčové.

Celkový vzhled

Snažte se byt vzhledově připravit co nejvíce neutrálně, tak aby vyhovoval co největšímu počtu osob. Pokuste se potlačit své preference co se týče barev a jiných individuálních prvků. Nebojte se oslovit i profesionála – bytového architekta.